středa 12. září 2018

Maďarsko? Maďarsko!

Čtyři  dny na severovýchodě Velké uherské nížiny. Jak se tam fotí? Blbě... říkám si : to je prostor, nádhera. Ale fotky nic neříkající. Zkusili jsme to z "vyhlídkové věže" - zde  přímo určené k pozorování ptactva. 

Základnu jsme měli ve městečku Tiszafüred přímo u jezera Tisza (na řece Tisza) . Jezero bylo uměle vytvořeno v 70. Letech minulého století. Tím, že je v nížině je mělké, plné ostrůvků, leknínů, komárů...Poprvé jsme měli na hotelu sítě v oknech (tedy v Evropě). Kolem celého jezera je protipovodňová hráz asi 3 metry vysoká. Na ní asfalt a cyklostezka. Ráno v 7 úplně prázdná. Proč jsem ji vlastně nevyfotila? Na celé přehradě je jen několik míst, kde se dá koupat, jinak tam místní jen rybaří ( celé rodiny)


No a k dovolené patří i křížovky a šití a meloun
A toto už je na hrázi přehrady u města Kisköre Vysoká je asi 15 m, s plavební komorou a mini elektrárnou


Ty lodě nekotví u louky ale u vody- zarostlé nějakými vodními rostlinami
Kousek od hráze je upravený "potok" mezi přehradou a řekou tak, aby v něm mohly migrovat ryby
Další jezero. Tentokrát na severo-západě u města Tata. Krásné, označováno jako malé, prý ráj rybářů. U Taty je ještě další - velké- ale to jsme našli až večer. Budeme se tam muset ještě jednou podívat, město působilo moc příjemně.

2 komentáře:

  1. Pěkně jste si pocestovali a měli krásné zážitky. Líbí se mi , že na výlet bereš i šití. To já už nezvládám. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, na výlety si šití beru ráda (a manžel už to taky bere jako samozřejmost), horší je to potom s došitím výrobku doma. Například tento top na polštář už mám druhý týden připravený a proquiltovaný, ale "renovujeme" pracovnu tak se k šití nedostanu. Teď zrovna řešíme klasiku "Kam s nimi" - myšleno knihy. Máme jich strašně moc a -přiznejme si- málo kterou knihu přečteme dvakrát. Tak vybíráme, které si necháme a které posuneme dál. Měj se hezky. J.

      Vymazat