pondělí 22. dubna 2019

Jak jsem barvila vajíčka

K Velikonocům nemám odmala vřelý vztah. Spíš prostě "jsou". Letos se na netu objevilo několik článků s návody na barvení vajíček. Rozhodla jsem se, že je vyzkouším. Ze všech variant jsem si vybrala čaj pro hnědou barvu - měla jsem jen šest bílých vajec, mrkev pro žlutou  a červené zelí pro modrou. S tím, že pokud se mi bude dařit, mám ještě červenou řepu na červenou barvu a trávu na zelenou.
Vajíčka v čaji (5 mint var a nechala jsem je do dnešniho rána) - nebyla původně bílá, barva chytla, ale při manipulaci se stírala

Mrkev jsem rozvařila, do ní dala vajíčka - tentokrát bílá - a 5 min vařila. Vajíčka zářila žlutou barvou a já nevím, proč jsem si v tuto chvíli vzpomněla, že v návodu je přidat ocet pro stabilizaci barvy. Tak jsem tam tak malou lžičku nalila a ejhle, mám zase bílá vajíčka. V tom kastrolku jsou po dvanácti hodinách "barveni".
Červené zelí jsem nakrájela na drobno a asi deset minut povařila. Potom jsem do něj dala jedno vajíčko bílé a druhé béžové. Povařila 5 min a nechala do dnešního rána. Ocet na stabilizaci jsem nedala. Dopadlo to docela dobře, a ani se ta barva nestírala
 Další pokusy jsem nedělala.

Pěkné jaro všem

1 komentář:

  1. Jitko, já se vrátila k barvení vajec s cibulovou slupkou. Zaručený úspěch mají i navlékací obrázky z folie. Klidné pondělní odpoledne přeje M.

    OdpovědětVymazat