sobota 4. listopadu 2017

Podzimní výlet

po krajích českých  (vlastně  i moravských). Několikrát jsme z D1 viděli u Velkého Meziříčí novou rozhlednu. Věděli jsme, že ji navrhlo a projektovalo studio, kde pracuje syn. O to víc nás mrzelo, že jsme vždy jen prosvištěli kolem. Včera nastal ten správný čas k výletu na Fajtův kopec.
  
  
Vstupné na rozhlednu je 20 Kč a je velice elegantně řešeno pokladnou s otočným turniketem.
    
Počasí nebylo moc na fotografování, ale staré i nové mosty jsme viděli. (Nový na D1, staré 7- a 9-tiobloukové, železniční)
 
  V zimě je vedle rozhledny v provozu lyžařský vlek.

Ve Velkém Meziříčí nás překvapila hned jedna z prvních budov.
  
Ve Vikipedii jsem se dočetla toto:
Nová synagoga ve Velkém Meziříčí, postavená v letech 1868-1870stojí severovýchodně od Náměstí v ulici Novosady na břehu řeky Oslavy. Je chráněna jako kulturní památka České republiky. Jedná se o stavbu z červených cihel, kde se bohoslužby konaly do druhé světové války.
Kulturní památka? Centrum levného nákupu, vedle zaparkovaný pěkný Mercedes s "vymazlenou" SPZkou a uvnitř "hlídání kamerovým system". Nad vchodem plastová stříška a na schodech plastové kytky. Vevnitř je částečně zachovalý strop, ale v některých místech je zabedněný nebo zakrytý nějakými plachtami. Ještě že jsme dovnitř šli  až na konec procházky, dost nám to zkazilo náladu.

Jinak jsme zjistitli, že o blaho obyvatel je zde dbáno. Pravda je, že podloubí není moc útulné a rozkoš na WC jsme raději nezkoušeli.
 


Kostel svatého Mikuláše je také kulturní památkou. Bohužel interiér je dost tmavý (navíc je listopad a bylo pod mrakem). Na obrazech Křížové cesty ale mají krásné popisy, takže si člověk může přečíst, co které zastavení znázorňuje.

   

Škoda, že ani já ani manžel neumíme latinsky, takhle to vypadá, že tady čepují Rum.

 


 Na náměstí není"pěší zóna", tak je plné aut. Radnice a některé domy jsou pěkně upravené.


   

No a poslední naše zastávka byla ve Žďáru nad Sázavou, v kostele Zelená hora a okolí.
Zelenou horu jsme znali jen z dokumentárních pořadů. Byli jsme docela zklamáni. Do kostela jsme se nedostali (pátek 3.11. v 16:30) - pravděpodobně je přístupný jen do konce října. Vnitřní prostor areálu je posekaný, ale takový divný, jako opuštěný. Sem tam je náhrobek, sem tam jen obrysy hrobů. Žádný strom (podle záznamů tam byly). Nakonec se nám tam nejvíc líbil přilehlý hřbitov.
 

  

 

 
 Vedle areálu kostela je krásný hřbitov.





3 komentáře:

  1. Jitko, to byl zajímavý výlet. Do Žďáru to nemáme daleko, ale Zelenou horu jsem ještě nenavštívila. Na jaře se tam asi podíváme. Posílám pozdrav. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Koukala jsem u Jitky O., že budeš opět šít podle Bonnie. Já vás budu zase jen z povzdálí pozorovat. Možná si troufnu alespoň na polštářek. Ahoj M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, už mám vybrané látky, většinu jsem měla doma, a honem dodělávám, co mám rozešité. Moc se ne to těším. Já budu šít jen klasický rozměr, s velkou dekou se mi nechce "dřít" při šití, praní atd. Jako přehoz bych ji neužila a jinak ji (velkou)na nic nepoužiju. Loni jsme začínala až někdy o Vánocích, tak se můžeš taky přidat až uvidíš, jak se ti to bude líbit. Určitě to zvládneš. J.

      Vymazat