úterý 4. června 2019

Jak pasivně kouřím

Určitě jste někde četli informaci, že člověk MUSÍ ujít denně 10 000 kroků, aby byl dlouho živ a hlavně zdráv. To je veliké číslo. Zvláště pro člověka, který chodí když má cíl. Tedy já si neumím představit, že si denně večer spočítám kroky, které mi chybí, řeknu si jdu na to a vyrazím obcházet sídliště. 
Ovšem teď zase jiný odborník přišel s tím, že vlastně stačí jen 6 000 kroků. To už mě zaujalo. Ale pořád mi chyběl ten správný cíl. Dlouze jsem přemýšlela a došla jsem k závěru, že jediné, co přichází v úvahu, je jít ráno do práce kus cesty pěšky. A tak dojedu do Matičky, sjedu metrem na Florenc a jdu na Karlovo náměstí.  Od dveří metra ke dveřím kanceláře to je rovné 3 km, podle dostupných údajů měří můj krok asi 67 cm . Ujdu tedy  zhruba 4 500 kroků. Když k tomu vezmu ještě cestu na bus, domů, mezi pracovišti, výšlap do 5. patra  ( i když to není denně, ale tak 2x týdně), zahradu a domácnost, myslím, že mám splněno. 

A tím se dostávám k tomu kouření...
Ráno kolem 6:30 je centrum Prahy prázdné...sem tam metař, někde dělníci scházející se na stavbě (pořád se někde něco rekonstruuje), lidé čekající na tramvaj u Masarykova nádraží...
Ale většina z nich s cigaretou v ruce - nebo puse, člověk žasne, co kolikrát dokážou. Přiznám se, že mi kouř vadí i na ulici. Proč ho mám dýchat - když jdu za zdravím... 
A tak si připadám jako zajíc, kličkuju z jedné strany ulice na druhou, přemýšlím, proč kuřáci hází nedopalky na chodník, i když jsou na ulicích koše, a taky podle čeho si metaři vybírají nedopalky, které zametou a které nechají ležet na chodníku...Všimli jste si toho? Myslím, že na dva zametené nechají jeden v klidu na chodníku. 

Ovšem v neděli jsem byla doma a šila. Z malých zbytků úpletu (Ze Zbytky látek) jsem ušila vnučce čelenku (asi 3 Kč), triko a ponožky (dohromady asi 20 Kč). Ta větší čelenka je moje (asi 5 kč). To se to šije, s takovými cenami. Návody a střihy z internetu zdarma, střih na ponožky od Caramilly.
 

 






1 komentář:

  1. Jitko, se zájmem jsem si přečetla. To šitíčko máš pěkné. Ahoj. M.

    OdpovědětVymazat