středa 19. února 2020

3 x 3

Přes několik blogů jsem se dostala k informacím o fotografické výzvě pořádané Dášou. Bohužel mám zrovna fofry v práci (odcházím z domova v 6, vracím se taky v 6- večer :-( )a ještě mě trápí RÝMIČKA, tak se nedostanu nikam ven fotit. Když jsem o tom přemýšlela, otevřela jsem počítač a jala se prohlížet fotky z loňého roku. Fotek hromada, vzpomínek taky, no a témat by bylo...
Tak zkusím něco vybrat (maximálně budu diskvalifikovaná, že...)

1. Pravidelná návštěva na naší zahradě. Podařilo se mi vypěstovat a namnožit několik rostlin, které motýly lákají. Mimo jiné verbénu, která je navíc na záhonu velice působivá. No a komule Davidova. Škoda jen, že na ořechokřídlovci bývají jen včelky a čmeláci, kvete až v září, možná je na motýly užpozdě.

 

 

2. Můj oblíbenec - Sv. Jan Nepomucký
Byla jsem jednou v Maďarsku ve městě Kiskunfélegyháza - a tam mají na náměstí sochy -mimo jiné Sv. Jana Nepomuckého. Chtěla jsem zjistit, kdo to vlastně byl, že se dostal až tak daleko a narazila jsem na zajímavé stránky KČT Nepomuk. A zírala jsem, kde všude se s ním turisté setkali. No, teď už tam mám taky několik "prvonálezů". Ale hlavně jsem si uvědomila, kolik je jich (soch, obrazů, kaplí) po Čechách a na Moravě. Manžel už se naučil, že když někam jedeme a slyší"HO" tak má brzdit, protože nebude následovat HOŘÍ, ale HONZÍK a budeme stavět a fotit.
Je pravda, že někde se o něj dobře starají (Broumov), někde poněkud trpí (Březno). A taky je pravda, že se úplně "blbě" fotí, protože je většinou ve výšinách - tedy proti obloze.

 

3. Kávičku, prosím
Nejsem odborník na kávu, rozhodně piju tu, která mi chutná, no a kde mi chutná. Do první kavárny jsme nešli, i když podle míst byla asi navštěvovaná hodně. Ta druhá byla v krásném hrníčku (i prostředí), ale ta nejlepší byla stejně ta poslední (jo, ten kopec na hrníčku a na poslední fotce je stejný, jen ten druhý trochu v mracích)

16 komentářů:

  1. Jitko, parádní foto jsi vybrala. Určitě zajímavé téma a diskvalifikace žádná nehrozí. Tady jde o námět. Zdravím. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, děkuji za zapojení se do výzvy. Opravdu bylo myšleno nafotit něco v těchto dnech, ale nejsi jediná, která použila archivní záběry. Jsou hezké a i zajímavá témata jsi vybrala. Mně se nejvíc líbí to kávové, ty poslední dvě fotky jsou hodně pohodové. Budiž Ti omluvou, že odcházíš a vracíš se domů za tmy. :o)
    Jsem ráda za Tvé pojetí výzvy a přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
  3. Bez kávy bych nemohla existovat! Zrovna včera jsem se divila, že v Litomyšli je Jan Nepomucký bez svých hvězd! Ještě jsem ho takhle vysochaného nikde neviděla... Sice má své obvyklé atributy, ale hvězdy nee. Tahle verbena se mi moc líbí, jen mne mrzí že to je jen letnička. Někdy se vysemení sama, ale mě už to napodruhé neudělala a tak jí nemám. Ani komuli, která mi vždycky zmrzne. Přitom sousedky vedle jí mají už ohromnou. Asi letos udělám další pokus o její pěstování...a když to nevyjde, můžu se kochat u dcery a využít na focení ty její....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verbenu mám na zahrádce asi čtyři roky - uz skoro všude - vysemenila a ani nevymrzla. A komule mi asi tři přiletěly - asi od sousedů. A já už je rozdávám, protože se mi taky vysemeňují. Je to nechce stříhat brzy, ale počkat na jaro. Tak hodne zdaru v pěstování, stojí to za to. J.

      Vymazat
    2. Tak si zkusím od dcery vzít semena, a vysít. Mě totiž ani nedala šanci jí ostříhat protože ani neobrostla. prostě zmrzla a nikoho se neptala jestli souhlasí nebo ne. To samé ta verbena. Ale co se mi neustále vysemeňuje jak blázen je rozrazil a pak bílé čemeřice. Na ty už jsem musela vzít totální herbicid..... jinak to už ani nešlo se jich zbavit.V.

      Vymazat
  4. Motýlci jsou PŘEKRÁSNÍ, je to jako nádherná ilustrace z knížky nebo úžasné obrázky na zdi, jsem okouzlená. O Janu Nepomuckém mnoho nevím, ale je to rozhodně originální téma a káva v tak krásném hrníčku, to je zážitek už od pohledu. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Motýli jsou překrásní hlavně v létě naživo. Vydržela bych na ně koukat celé odpoledne - ještě že jdou ta horká léta a člověk se může vymlouvat na siestu.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotky, super nápad.
    Pěkný večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. Krásní fotky a báječně vybraná témata. :-D

    OdpovědětVymazat
  8. I já jsem použila fotky z dob minulých. Líbí se mi témata i fotografie, hlavně ta poslední. Krásný výhled.:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Parádní témata i fotky! Moc se mi to líbí !!!
    V září už je pro většinu motýlů po sezoně. Nejvíc denních druhů lítá od června do srpna,ale je i hodně vyloženě jarních druhů. Jestli najdu chvíli času,tak letos určitě zase budu motýly fotit a dávat na blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se rada podívám, ja je "nelovím", mám fotky jen ze zahrady. J.

      Vymazat
  10. Jituško krásné fotky.Ta motýlí je úžasná. Hezké odpoledne Iva.

    OdpovědětVymazat
  11. Krásný den :-) Dobrá témata :-) A pobavila mě ta věta o Janu Nepomuckém - "blbě se fotí". :-D Jsem ráda, že jsem díky výzvě takhle procestovala blogy a tak nějak aspoň virtuálně cestovala také :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat