neděle 12. července 2020

30denní fotografická VÝZVA


Na blogu Vendy jsem si všimla fotografické Výzvy. Po prostudování pravidel (naštěstí postupně značně rozvolněných) jsem zjistila, že to je opravdu VÝZVA.
Nejsem takový fotograf, většinou fotím co se mi zalíbí na mobil.
Některá témata, například Bokeh, bych vůbec nedokázala vysvětlit. Obrátila jsem se na strýčka Gůgla a už mám jasno.
U některých témat záleží hodně na fantazii. Například ČB když jsem zadala do vyhledávače, tak na mě vyskočilo asi sto Českých Budějovic. No, tam nepojedu...
Takže jsem vytáhla na světlo fotoaparát. A protože fotím vždy jen na automat, panoráma nebo samospoušť (nechce se mi nandávat brýle abych se s technikou popasovala) a přístroj je dost nový (poslední 2 foťáky nám ukradli) tak sice vím, že má víc funkcí, ale nepoužívám je. Takže ještě najít návod a něco si přečíst.
Návod je taková malá brožurka, mající asi 232 stran. Bohužel se ukázalo, že jsou rozděleny do 22 jazyků. Každému jazyku je věnováno JEDENÁCT stran. Z toho bohužel tři jsou o licencích, bezpečnosti práce, likvidaci baterií. Tedy budu si muset najít návod na netu. Protože jak se použije samospoušť jsme museli někde zjistit.
Ovšem když jsem si tak s aparátem hrála, zaujal mě ubrus. Zkusila jsem ho vyfotit. A víte co?
Splnila bych tím hned tři úkoly
4. Textura
3. ČB - černá a bílá
9. Bokeh


Neplánuji dovolenou a asi se nedostanu k tomu, dávat sem fotky každý den. Ale zkusím to.

PS. Nevíte někdo, jak nahrát do toho nového pitomého bloggeru fotky z mobilu, aniž by je člověk musel napřed stáhnout do PC?

 Téma 1 :         Někdo koho/co miluješ.       Sobota 11.7.2020 
Okamžitě jsem opustila myšlenku "koho" :
1. vybrat jednu osobu je těžké, když má člověk 1 manžela, 3 děti, 2 vnoučata a 2 babičky. 
2. všechny zaráz je nevyfotím
3. nikdo by mi nedovolil publikovat jejich fotky
Takže zbývá "co". To už bylo jednodušší. Miluji svůj šicí stroj. Asi by se našly i jiné věci, ale mám k němu opravdu krásný vztah. A když vedle stojí kafíčko, tak to nemá chybu. Nemůžu se od něj odtrhnout.

Téma 3:        ČB                    Neděle 12.7.2020
Měla jsem v plánu tento květ, ale něco mi ho do rána okousalo. Cestou na zahradu se mi připletly do cesty korálky, které jsem dělal dceři před pár lety. Měla je na svatbu (našeho syna) k růžovým šatům. Dost dobré 😉


Téma 4:        Textury            Pondělí 13.7.2020 - vím, že nebudu moct k PC


Tak to je pro dnešek vše. Těším se na Zelenou. Letos je jí všude hodně a ještě pořád je krásně "šťavnatá", jak říkají Poláci.


6 komentářů:

  1. Jitko, také jsem u Vendy četla a váhala. Ale to bych určitě nedala. Budu se zájmem sledovat u Tebe. Vyzkoušela jsme pět dní šutry a stačilo. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale kameny jsi mela pěkné. Mě ta výzva tak zaujala, že bych nejraději vyfotila všechno hned. Seděla jsem u stroje a koukala na fotogenické mraky.😁 Ale jsou až asi 20. den.

      Vymazat
  2. Omlouvám se za to že jsem nenapsala černobílá, ale jsem tak nějak zvyklá na to ČB. Takže díky tomu jsi vlastně splnila jednu věc navíc. Nebylo to červenobílá ale černobílá. Psala jsem v článku že pokud si nebudete s něčím jistí, na netu najdete vysvětlení i obrázky k inspiraci. Z mobilu si fotky buď do PC pošlu jako přílohu v mejlu (pokud máš aplikaci mejlu v telefonu) nebo se dají stáhnout normálně přes nabíjecí kabel a třetí možnost je přehrát přes Bluetooth což jsem hojně využívala u původního noťasu. Teď si je buď pošlu do mejlu nebo si je stahuju přes kabel což je nejjednodušší. A děkuju moc, že jsi se přidala! Jinak můžeš si témata fotit na pořeskáčku, to je taky psané, že pokud zrovna uvidíš něco na téma pozdější, ale zrovna teď se ti to hodí nafotit tak můžeš, jen napíšeš číslo dne a název tématu. Jo, a pokud ti nějaké téma nepůjde vůbec nafotit, je možnost žolíka, tedy jednoho téma navíc a tím je Volné téma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za odpověď. Já jsem to ČB brala jako "co si kdo představuje pod ČB, napadlo mě i červené a bílé víno, ale zrovna si ho nemám s kým dát. Černá a bílá, mě taky napadla, ale...no zrovna jsem měla náladu na červenou a bílou. Ty možnosti přenosu znám a používám, mě jen vadí, že pokud příspěvek tvořím na mobilu, tak jsem pod "vložit obrázek" nenašla možnost výběru z galerie fotoaparátu. Což dřív šlo vcelku jednoduše. Možná to tam je, ale nepřišla jsem na to. Takže musím k PC, ten bohužel nemám vždy po ruce. A na další focení se těším. J.

      Vymazat
  3. Jituš,všechna témata se mi moc líbí,fotografie jsou skvělé

    OdpovědětVymazat