neděle 19. července 2020

Téma 10

Téma 10:     Vzpomínka z dětství

Vzpomínky z dětství mám spojené spíš opravdu se vzpomínkami-myšlenkami, dlouho jsem přemýšlela,  jak je zhmotnit, abych je mohla vyfotit. Ráno jsem uklízela do skříňky skleničky od vína a všimla si několika předmětů, které tam mám uložené.
Moje rodina pochází ze severní Moravy. Maminka žije dodnes v domě, do kterého se nastěhovala se svými rodiči někdy po válce. Dům má tvar písmene L. A v tom průsečíku dvou dlouhých stran byla vždycky možnost na jedné straně vběhnout do domu a na druhé straně vyběhnout verandou ven. Toho jsme využívaly se sestrou hlavně na velikonoce - při pomlázce, protože koledníci si netroufli domem proběhnout.
V jedné místnosti v tom rohu bydlela "Stará Bába" - maminka mého dědy.  A ve verandě měla "skleník". Dnes by se asi řeklo vitrínu. Kam zmizela nevím, ale mám z ní pár hrnečků a dvě sošky. Panáčka a Panenku (porculánovou). Nepatřilo to Staré bábě, ale mladé Babičce -  která to dostala od "tetek z Červené Vody". A myslím, že ani není všechno ze stejného období. Když vezmu, že se babička narodila v roce 1916, musely její tety někdy koncem 19. století. A když se já na to všechno podívám, tak si vzpomenu na celou tuto rodinnou větev. A jak nás Bába napomínala, abychom se tam nehonily, abychom skleník a poklady v něm nerozbily.....



Ano, já vím, jeden hrneček bez ucha, druhý otlučený, ty s kytičkami nemají talířky, panáček je slepovaný, ale...vidíte ty růžové tvářičky Panenky?
No a tady jsem já s Babičkou a Dědou asi v roce 1961.

3 komentáře:

  1. K mnoha věcem máme citový vztah a ani nemusí být nějak zvlášť nádherné. Další téma do výzvy dobře splněno. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobré! pěkně se ti to podařilo....Já mám taky ve stěně porcelánové misky které si vlastně pamatuji od doby kdy jsem rozum brala....

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná vzpomínka z dětství.Mně to téma hodně bavilo,zavzpomínala jsem si

    OdpovědětVymazat